Witaminy

witaminy

Witaminy są to związki organiczne, niejednolite pod względem chemicznym, które jednak występują w organizmach żywych jako naturalne składniki regulujące (biokatalizatory). Witaminy są koenzymami, czyli składnikami niebiałkowymi enzymów. Brak lub niedobór poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne (utrata homeostazy) nazwane awitaminozami (zupełny brak witaminy w organizmie) i hipowitaminozami (niedobór witaminy w organizmie).

Mówimy tutaj tylko i wyłącznie o witaminach naturalnych.

Syntetyczne witaminy nie są prawidłowo przyswajane do organizmu ,ze względu na wiąznia

-Witamina A, czyli retinol, akseroftol.

-Witamina C, czyli kwas askorbinowy, kwas askorbowy.

-Witamina D, czyli kalcyferol.

-Witamina E, czyli tokoferol, tocopherol.

-Witamina B1, czyli  tiamina, aneuryna.

-Witamina B2, czyli ryboflawina, laktoflawina.

-Witamina B3, czyli witamina PP, nikotynamid, kwas nikotynowy, niacyna, amid kwasu nikotynowego, niacynamid.

-Witamina B4, czyli cholina.

-Witamina B5, czyli kwas pantotenowy.

-Witamina B6, czyli pirydoksyna, adermina.

-Witamina B7, czyli biotyna, witamina H, koenzym R, Skin Factor.

-Witamina B8, czyli inozytol.

-Witamina B9, czyli kwas foliowy, witamina M, witamina B11, witamina Bc.

-Witamina B10, czyli PABA, kwas para-amino-benzoesowy, witamina H1.

Witamina B11, czyli kwas foliowy, patrz witamina B9

Witamina B12, czyli kobalamina

-Witamina B13, czyli kwas orotowy, acidum oroticum, 6-uracilcarboxylic acid

Witamina B14

-Witamina B15, czyli kwas pangamowy, Pangamic Acid, Pangametin, panagmetyna, Dimethylglycine, dimetyloglicyna.

-Witamina B16, czyli dimetyloglicyna, kwas pangamowy

-Witamina B17, czyli amigdalina

-Witamina B18 – patrz witamina B10

-witamina B22, ekstrakt aloesowy

-Witamina N, czyli kwas liponowy, Thioctic Acid, Alpha-lipoic acid.

-Witamina Bt, czyli witamina T, karnityna, Carnitine

-Witamina U, Methylmethioninesulfonium

-Witamina P, czyli rutina, należy tutaj również kwercetyna, eriodyktyna, hesperydyna (tzw. bioflawonoidy)

-Witamina K, fitochinon, fillochinon.

Witamina F, czyli witamina FF, witamina F99, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, kwas arachidonowy + kw. linolowy + kw. linolenowy.

-Witamina Q, czyli ubichinon, witamina Q10, koenzym Q10.

Witaminy stosuje się nie tylko w stanach ich braku lub niedoboru w organizmie, lecz także w leczeniu wielu schorzeń. Ponadto preparaty witaminowe warto zażywać zapobiegawczo, aby  ustrzec się przed rozmaitymi schorzeniami.

Profilaktyczne stosowanie witamin powinno mieć miejsce u kobiet w ciąży, matek karmiących (laktacja), dzieci, młodzieży i osób w podeszłym wieku. Nie należy zażywać jednych witamin w dużych dawkach przy pominięciu innych, bowiem wszystkie procesy biochemiczne w ustroju są sprzężone.

Nadmiar jednej witaminy powoduje niedobór innych witamin oraz soli mineralnych. Stąd konieczne jest stosowanie preparatów mineralno-witaminowych o dokładnie obliczonej formule oraz dobrze racjonalnej diety. Odpowiednio dobrane pokarmy i koncentraty ziołowe mogą stanowić optymalne źródło witamin i biopierwiastków. Niniejsza strona pomoże w opracowaniu naturalnych preparatów mineralno-witaminowych.
W zimie, kiedy brakuje świeżych jarzyn i owoców można pić sok z kiszonej kapusty (witamina C, witamina U), tran (witamina A, D, F), kompoty, soki i wreszcie przetwory z ziół (napary, odwary, ziołomiody, sproszkowane zioła), które oczywiście trzeba zgromadzić i sporządzić w okresie wiosennym, letnim i jesiennym.

Zjawisko hipowitaminoz może również wystąpić po podaniu niektórych leków, np. diuretyków, antybiotyków, sulfonamidów, preparatów przeczyszczających, środków antykoncepcyjnych; ponadto podczas monotonnego odżywiania się pokarmem mało zróżnicowanym i konserwowanym.
Większość witamin jest wrażliwa na konserwanty, wysoką temperaturę, tlen, promienie słoneczne. Wymienione czynniki działają niszcząco na witaminy.
Witaminy można podzielić na dwie wielkie grupy:

1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – vitasteryny: A, D, E, F, Q, K.
2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie:  z grupy B, C, P.

Niemowlęciu karmionemu piersią trzeba zacząć podawać witaminę C w 3 tygodniu życia. . Zaczynamy podawanie soków od paru kropli codziennie, zwiększając ich ilość stopniowo do kilku łyżeczek. W 3 tygodniu życia podajemy też witaminę D. Koniecznie ją trzeba podawać w jesieni i w zimie.

Witaminę D (np. tran) trzeba zacząć podawać dziecku od bardzo małych ilości (w kroplach), zmieszaną z pokarmem. Zabezpieczy to dzieci przed krzywicą .  Niemowlęta nie mają enzymu karotenazy, który przekształca prowitaminę A – karoten (np. w sokach z marchwi) w witaminę A. Enzym ten zaczyna działać dopiero u dzieci starszych.

W związku z tym niemowlętom trzeba podawać normalną witaminę A, bowiem tylko taka jest przyswajalna dla organizmu niemowlęcia. Karoten jest wydalany w postaci niewykorzystanej. Przyswajalna witamina A jest zawarta w tranie, ponadto jest dostępna w postaci kropli olejowych (Vitaminum A+D /Terpol/ – krople, 2 krople raz dziennie), które można dodawać do  mleka.

W drugim miesiącu życia można dodać podawanie witamin z grupy B. Nie zapominajmy o kwasie foliowym. Żelazo zawarte w owocach i warzywach niemowlę przyswaja dużo lepiej, gdy jednocześnie przyjmuje witaminę C i B-complex. Jeżeli niemowlęciu nie podaje się warzyw i owoców we właściwym czasie zaczyna ono chorować, blednie, traci apetyt, nie przyrasta na wadze i wzroście. Może się to skończyć anemią i opóźnionym rozwojem fizycznym i psychicznym. Począwszy od końca drugiego miesiąca życia – utrzymujemy pełny zestaw witamin.

warz

Witamina A

Mianem prowitaminy A określa się wszystkie karotenoidy. Karotenoidy syntetyzowane są wyłącznie w roślinach. W ścianie jelita cienkiego oraz w komórkach wątroby spożyty przez nas karoten jest przekształcany w witaminę A. Niemowlęta nie mają zdolności przekształcania karotenu w witaminę A z powodu braku odpowiednich enzymów.

U człowieka dorosłego jedynie 50% spożytego karotenu ulega wchłonięciu i przyswojeniu. 1 mg retinolu, czyli witaminy A stanowi 1 ekwiwalent retinolu i 6 ug (mikrogram) beta-karotenu. Enzym karotenaza rozdziela 1 cząsteczkę karotenu na dwie cząsteczki witaminy A.

Tłuszcze roślinne i smalec nie zawierają witaminy A.

Witamina A (akseroftol, axerophtol, retinol) szybko ulega wchłonięciu z jelit do krwi. Witamina A zawarta w pokarmach jest mieszaniną retinolu, estrów retinolu i kwasów tłuszczowych.

W związku z tym podlega działaniu trawiennemu lipazy trzustkowej. Wchłonięta witamina A jest gromadzona w układzie siateczkowo-śródbłonkowym wątroby . Uwalniana jest do krwi, gdzie jest transportowana w formie związanej z białkiem alfa-1-globuliną.  Katabolizm witaminy A polega na utlenieniu jej do retinalu i kwasu retinoyowego. Te z kolei mogą być wydalane z ustroju wraz z moczem i kałem (przez układ żółciowy).

Witamina A w formie trans-aldehydu retinalu wchodzi w skład światłoczułej rodopsyny, czyli czerwieni wzrokowej. Pod wpływem światła rodopsyna pręcików ulega rozkładowi do trans-retinalu oraz białka opsyny. Metabolity pośrednie tej przemiany: prelumirodopsyna i lumirodopsyna indukują impulsy nerwowe biegnące przez nerw wzrokowy.

Witamina A  jest konieczna dla prawidłowego wzrostu, bierze udział
w procesie – różnicowaniu komórek narządu wzroku.
Służy utrzymaniu tkanek,skóry i śluzówek.

Provitamina A (Betakaroten)dla dobrej kondycji skóry,
tkanek i śluzówek, jako bardzo silny antyoksydant

Witamina E

Witamina E (tokoferol, alfa-tocopherol) występuje głównie w olejach roślinnych. U zwierząt i ludzi istnieje alfa- tokoferol. Znane są również beta-, gamma- i delta- tokoferole. Wywierają wpływ antyoksydacyjny, są wymiataczami wolnych rodników, stabilizują strukturę lipo-proteinową błon komórkowych i śródbłonków, ochrania osłonki nerwowe, działa przeciwzakrzepowo. Łatwo przechodzi z jelit do krwi i limfy. Rozprowadzana jest w ustroju głownie przez limfę. Transportowana i przechowywana jest w połączeniu z beta-lipoproteinami.

Metabolity katabolizmu tokoferoli są wydalane z żółcią i moczem.

Witamina F

Do witaminy F (vitaminum F-99) należą niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy, arachidonowy. Spożywana jest w formie olejów roślinnych. Oleje są wiec najpierw hydrolizowane, a przez to uwalniają nienasycone kwasy tłuszczowe. Działają przeciwmiażdżycowo, stabilizująco na błony komórkowe i śródbłonki. Normalizują stężenie lipoprotein (zmniejszają stężenie LDL, zwiększają HDL). Zwiększają przenikanie cholesterolu z komórek do krwi, aktywują enzymy lipolityczne, działają antyagregacyjnie i przez to przeciwzawałowo. Witamina F pobudza tworzenie żółci kosztem obniżki stężenia cholesterolu w tkankach.

Metabolity witamin F są wydalane przez układ żółciowy. Witamina jest gromadzona w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej.

Witamina K

Bakterie jelitowe dostarczają znaczne ilości witaminy K dla naszego organizmu. Resztę dobowego zapotrzebowania (wynosi ono 2 ug/kg masy ciała/24 h) pokrywa dieta roślinna. Wchłaniane są z jelit tylko w obecności żółci (kwasów żółciowych). Prowitamina K ma zdolność przenikania z jelit do krwi bez udziału żółci, bowiem jest rozpuszczalna w wodzie (menadion). Katabolizm menadionu polega na jego redukcji do diolu (hydrochinonu). Ten metabolit jest wydalany z moczem po związaniu z kwasem siarkowym lub glukuronowym.

W razie braku witaminy K powstają w wątrobie nieaktywne białka czynników krzepnięcia krwi , pozbawione zdolności wiązania jonów wapnia.   Kwas ten umożliwia wiązanie wapnia przez czynniki krzepnięcia krwi.

Zapasy witaminy K wystarczają na około 8 dni.

Tiamina (wit.B1) Jest istotna dla metabolizmu węglowodanów (cukier,siła)jak również dla zaopatrzenia – uwalniania energii
Ryboflawina (wit.B2) bierze udział w procesach
metabolicznych dla wytworzenia energii. Jest bardzo ważna dla prawidłowego wzrostu i tworzenia krwinek. Służy utrzymaniu tkanek, skóry i śluzówek
Niacyna (wit.B3) jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania systemu
nerwowego, skóry oraz całego metabolizmu
Kwas pantotenowy (witB5)uczestniczy w procesach metabolicznych potrzebnych do wytworzenia energii
Pirydoksyna (wit.B6)Niezbędna dla metabolizmu
białek i jego komponentów(peptydy i aminokwasy)
Kobalamina (Wit.B12)
Konieczna do budowy  czerwonych krwinek
B-kompleks Odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu
nerwowego. Dalsze korzyści w opisach poszczególnych witamin z grupy B

Minerałek. / Ozyrys.

Reklamy

17 odpowiedzi na „Witaminy

  1. Teresa Pulsatilla pisze:

    Ananas energii dodaje
    każdy zdrowym mocnym i mężnym się staje

    Arbuz i puszysty
    staje się drobniejszym krok ma zamaszysty

    Awokado odmładza
    a więc i skórę pieknie wygładza

    Bakłażan uspokaja
    wycisza odnerwia ale jaja

    Brukselka najzdrowszy kapusty gatunek
    i na raka też ratunek

    Brokuły a w nich sulforafanu wiele
    a więc w zdrowym ciele
    zdrowy duch
    zuch zuch zuch

    Cytrusy bomba witaminowa
    a także potas błonnik obniżyć cholesterol i ciś. zawsze gotowa

    Czarna porzeczka eliksir młodości
    więc zajada ją wielu gości

    Dynia smakołyk przodków
    zasadotwórcza jest kotku
    pestki zaś robale wykluczą
    jak opuścić ciało ich nauczą

    Grejfrut czerwony dużo likopenu
    komórki nowotworowe won z mego terenu
    cholesterolu cukru obniżanie
    odchudzanie odchudzanie
    leczenia wrzodów grzybic wspomaganie
    i odporności poprawianie

    Gruszka obniża krwi cisnienie
    a suszona ułatwia trawienie

    Kalafior dla przyszłych mam
    przecież kwas foliowy mam
    w chronicznym zaparciu pomaga
    jedz mnie jedz uwaga

    Kukurydza dla alergików
    przeciwdziała odkładaniu cholesterolu i po krzyku
    jej znamiona
    kamienie nerkowe pokona

    Ogórek na odchudzanie
    szybsze tłuszczu spalanie
    surowe nie łączyć z innymi warzywami
    kiszonego nie dotyczy sprawdźcie to sami
    sok ze świeżego ogórka
    leczy oparzenia a także wybielona skórka

    Orzech włoski sił dodaje
    ból żołądka i zatrucie po nalewce ustaje

    Pietruszka dla przepracowanych
    na odtruwanie i piasek w nerkach dany

    Pomidor sole bromu
    uspokojony jesteś nie tylko w domu
    bogactwo likopenu
    i wszystko co złe fora z mojego terenu

    Rzepa symbol zdrowia
    na przeziębienie kuracja sokiem gotowa
    na trądzik okłady
    oraz ropne i niegojące się rany

    Rzeżucha pobudza do wzrostu cebulki włosowe
    wszystkie skóry jak nowe
    świeży sok rozjaśnia plamy piegi przebarwienia
    i z nową skórą masz do czynienia

    Sałata na bezsenność i uspokojenie
    z olejem leczy czyraki i oparzenie

    Szpinak krwiotwórczo działa
    dużo chlorofilu mu natura dała
    ma kwas szczawiowy
    dlatego dla nerek nie jest prawidłowy

    Śliwki odmładzają
    dużo potasu błonnika mają
    procesy starzenia opóźniają
    i dobry wpływ na pracę mózgu mają

    Żurawina błotna polska cytryna
    i fajna twoja mina
    stany zapalne dróg moczowych usuwanie
    trawienia usprawnianie
    ciśnienia krwi obniżanie
    jako naturalnego antybiotyku działanie.

    • hana pisze:

      super wszystko w jednym poza tym wierszem a ja rymy lubię i warzywa i owoce również bom wegetarianka co nie zjada tego co chodzi, pływa i lata …pozdrawiam …

    • ozyrys pisze:

      Tereniu !!!!
      Jaka super ściąga !!!
      zaraz to polinkuję gdzie się da!!!
      Jesteś genialna ,z tymi rymowanymi poradami .
      SUPER !!!!

  2. zuza pisze:

    Wspaniała rymowanka, powinniśmy ją mieć pod ręką, najlepiej na lodówce magnezem przyczepiona. Dziękuję Tereniu. 🙂

  3. Teresa Pulsatilla pisze:

    Dynia dojrzała
    jest wielka okazała
    związana z przemijaniem
    jesieni odkrywaniem
    to rekompensata za utratę letniego słońca
    dlatego taka piękna pomarańczowa gorąca
    miej jak dynie wielkie marzenia
    i ich optymizm do spełnienia
    gdy zobaczysz krzywo uśmiechnięte dynie
    już wiesz że jesteś w Haloweenie
    dynia grubą skórę ma
    i nic od zewnątrz jej nie zanieczyszcza
    najlepsza na odchudzanie
    więc zabieram się za organizmu oczyszczanie
    zadbasz o linię
    kiedy zjadasz codziennie dynię
    ma właściwości lecznicze
    właśnie na to bardzo liczę
    z dyni proszę panów i pań
    zrobisz mnóstwo pysznych dań
    kiedy zjadasz zupę z dyni
    czujesz się jak bogini
    zdrowy wyjątkowy i pożywny
    z dyni najlepszy sok warzywny
    dynie to warzywa sławne
    smaczne odmładzające lekkostrawne.

    • ozyrys pisze:

      Tereniu…jak cudnie ,że opisałaś dynię .
      Dynia jest tak niesamowicie dla nas ważna .
      szukamy gruszek na wierzbie szukając wartości w egzotycznych owocach czy warzywach ,a dynia ..to po prostu skarb!
      Tak jak opisałaś …ma w sobie wszystko co niezbędne do przetrwania zimy,na dodatek…pestki…które czyszczą jelita i ze złogów ,a przede wszystkim z robali.
      Jednak nie wszystkie pestki z dyni są aktywne.
      Wiele jest martwych i te sprzedawane w sklepach do nich należą .
      Ostatnio w trakcie rozmowy dowiedziałam się ,że najlepsze pestki z dyni -te żywe ,można zakupić w :
      http://sklep.bioslone.pl/pl/4-nasiona-do-koktajlu-blonnikowego

      Nie ukrywam ,że moje zainteresowanie dynią i jej bogactwem zawdzięczam med .chin. ,wiec całkiem niedawno 🙂 ale..lepiej późno niż wcale,pestkami dyni interesowałam sie wcześniej ,jednak samą dynią …nie bardzo
      W ostatnia sobotę zostałąm poczęstowana przepyszną zupą z dyni..okraszoną ..orzechami włoskimi..połówki i natka pietruszki…ten smak .w ustach mam do dziś …rewelacja….
      Musze poprosić o przepis…
      Tak ,że zachęcam …Tak jak opisała Terenia …zaprzyjaźnijmy się z….dynią 🙂

  4. ozyrys pisze:

    Dzisiaj jest przepiękny ,wiosenny dzień ,dużo słońca !
    zachęcam do wyjścia z domu i naładowania akumulatorów tym Słońcem,tym bardziej ,że po zimie nasze organizmy tego potrzebują ,a i witamina D,czyli hormon jak to przedstawił Muki ,uaktywnia się dzięki niemu.
    Dłuższy artykuł na temat witaminy D umieszczę później ,ponieważ otrzymałam od Minerałka mnóstwo materiałów ,ale…teraz pędzę na ogród 🙂
    Zaraz znikam na ogród ,porobić wiosenne porządki w promieniach słońca.
    Pootwierajcie sobie teraz okna ,naładujcie pomieszczenia promieniami UV,które uaktywniają tą witaminę ,właśnie doskonałą porą na to działanie jest…przedpołudnie tym bardziej ,że …księżyca ubywa 🙂

  5. Teresa Pulsatilla pisze:

    Homeopatia jakby niektórzy chcieli nie jest do bani
    dlatego trochę ją przybliżę kochani

    Arnica montana
    jest nam na urazy dana
    także hemoroidy złamanioa stłuczenia
    są nią do wyleczenia

    jeżeli jest obrzęk i kłucie rany po ukąszeniach
    to pszsczółką Apis mellifica są do poprawienia

    oczart czyli Hamamelis
    w stłuczeniach wylewach oka krwawiących hemoroidach wam pomocy udzieli

    nagietek Calendula
    na rany bo jest gojąca spryciula

    Ledum palustre rozmaryn dziki
    i nie trzeba zaglądać do wiki
    żeby bagno zwyczajne zastosować
    i przed komarami nie trzeba uciekać i się ratować

    Gelsemium Argentum nitricum Ignatia amara
    w nadpobudliwości bezsenności tremie uspokoić się zawsze postara

    Nux vomica kulczyba oko wronie
    i z trawieniem jesteś do przodu nie w ogonie

    Carbo vegetabilis węgiel leczniczy
    i bez wzdęć tylko zdrowy przewód pokarmowy się liczy

    Aesculus kasztanowiec
    żylakom odbytu won powiedz

    Alium cepa cebula
    i katar alergiczny lejący który się rozhulał
    jest już do zwalczania
    pieczenia oczu kichania

    Mercurius solubilis
    i mikroby powodujące katar ropny ci wybili

    na koniec dzisiaj Pulsatilla sasanka
    przecież to moja wybranka
    puls życia puls ziemi
    harmonia między swemi
    uczuciowość łagodność uległość
    do pewnego momentu potem wściekłość
    kiedy ją podamy
    ano gdy przewlekły nieżyt nosa mamy
    albo niewydolność żył
    niebolesne żylaki odbytu bylebyś tylko zdrowym był.

  6. mineralek pisze:

    Główne objawy niedoboru witamin :
    Świadomość ludzka w zakresie zdrowego żywienia wzrasta z każdym rokiem. Jednak wielu z nas skomponowanie pełnowartościowego, całodniowego planu żywienia sprawia problem. Rozeznanie się w gąszczu reklam i porad dietetyków i lekarzy różnych specjalności nie jest rzeczą łatwą, dlatego większość z nas, łykając suplementy diety, próbuje uzupełnić brak witamin i mikroelementów.

    Niewielkie odwitaminizowanie nie jest przyczyną poważnych schorzeń, ale stwarza ryzyko zaburzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ witaminy są regulatorami zachodzących w nim reakcji biochemicznych. Dlatego witaminy potrzebne są do utrzymania zdrowia.
    Brak witamin może przejawiać się w różny sposób. W większości przypadków objawy te można wyeliminowane przy pomocy odpowiedniej diety. Jeśli jednak problemy się pogłębiają, to nie leczmy się na własna rękę, tylko udajmy się z wizytą do lekarza.

    Pęknięcia w kącikach ust
    Problem ten jest związany z brakiem żelaza, cynku i witamin z grupy B, np. niacyny (B3), ryboflawiny (B2) lub witaminy B12. Jest to częsta przypadłość wegetarian, ponieważ nie spożywają oni dostatecznej ilości białka. Najłatwiej pozbyć sie tej przypadłości jedząc więcej drobiu, tuńczyka, łososia, jajek, ostryg, suszonych pomidorów, sera żółtego, tahini, orzeszków ziemnych oraz roślin strączkowych. Witamina C wspomaga przyswajanie żelaza i pomaga zwalczać infekcje, więc najlepiej uzupełnić swoją dietę także w takie warzywa jak: brokuły, kalafior, czy papryka.

    Czerwona wysypka na twarzy, łuszcząca się skóra i wypadanie włosów
    Najprawdopodobniej jest to spowodowane brakiem w organizmie witaminy B7 (znany jako „biotyna”). Organizm głównie gromadzi witaminy rozpuszczalne w tłuszczu (A, D, E, K), ale nie gromadzi witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. Aby uzupełnić niedobory witaminy B7 w organizmie, najlepiej jeść dużo gotowanych jajek, łososia, awokado, grzyby, kalafiory, soję, orzechy laskowe, maliny i banany.

    Trądzik (głównie na policzkach, ramionach, udach i pośladkach)
    Powodem występowania tych nieestetycznych krost jest brak w organizmie kwasów tłuszczowych, oraz witamin A i D. Aby poradzić sobie z tym problemem należy zmniejszyć spożycie produktów zawierających kwasy nasycone i tłuszcze trans. Uwzględnić w diecie łososia, orzechy włoskie, sardynki, migdały, nasiona lnu i konopi. Aby zwiększyć zawartość witaminy A w organizmie należy regularnie jeść warzywa i owoce (np. marchew i paprykę). Beta-karoten pozyskany z tych pokarmów zostanie użyty przez organizm do produkcji witaminy A.

    Drętwienie lub mrowienie różnych części ciała
    Najczęściej jest to spowodowane brakiem witamin z grupy B, tj. kwas foliowy (B9), B12 i B6. Ma to związek z zakłóceniem pracy nerwów obwodowych i ich zakończeń na skórze. Przy tej przypadłości może wystąpić także niepokój, depresja, niedokrwistość, zmęczenie i problemy hormonalne. Aby się pozbyć problemu najlepiej włączyć do diety szpinak, szparagi, fasolę, buraki, jajka, owoce morza i drób.

    Silne skurcze w palców, łydek, nóg i pleców
    Odpowiedzialny jest za to niedobór magnezu, wapnia i potasu. Organizm po ciężkich wysiłku, w okresach stresu z reguły nadmiernie się poci, tracąc minerały i rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Aby pomóc sobie z tymi dolegliwościami najlepiej zwiększyć spożycie bananów, migdałów, jabłek, wiśnie, orzechy laskowe, grejpfruty, brokuły i kabaczki.

  7. BasiaB pisze:

    Proszę na tej stronie nie dodawać więcej żadnych komentarzy, ponieważ inni czytelnicy nie zauważą takich wpisów, gdyż na prawym,bocznym pasku powiadomień o najnowszych wpisach nie pojawiają się takie powiadomienia.
    Nie potrafię tego zmienić.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s