” Bez konserwantów ? – kity z Sat elity

Lustrując półki z artykułami spożywczymi coraz więcej osób sięga po produkty opisane jako „Bez konserwantów” lub podobnie. Życie pokazało, że producenci wpadli na doskonały pomysł marketingowy, mało tego jest on zgodny z prawami konsumenta, ale nie do końca zgodny ze zdrowiem człowieka.

bez_konserwantow

Do rzeczy. Oglądamy produkt o etykiecie dumnie rażącej po oczach etykietą „BEZ DODATKU KONSERWANTÓW”. Odwracając opakowanie czytamy że w składzie (oprócz składników naturalnych jak warzywa, owoce itp.) znajdują się następujące elementy : substancje zagęszczające E410/E412/E415 oraz aromat zgodny z naturalnym.

Czym są substancje zagęszczające? Pokazano nam już to w polskim filmie „Kariera Nikodema Dyzmy”. W scenie kiedy właściciel firmy oprowadza Dyzmę po hali, w pewnym momencie Dyzma zauważa lecący z zaworu gęsty płyn i postanawia go spróbować. Widząc tę sytuację producent reaguje szybko odwodząc Dyzmę od tego zamiaru słowami:

– ” Nie jedz tego, chcesz się otruć!? „

– ” A co to jest? ” – pyta Nikodem

– ” Jak to co, zagęszczacze spożywcze! „

Jak widać nawet polska komedia potrafi zawierać ważne informacje w bardzo sprytny sposób przemycone i to jeszcze oczywiście lata temu.

Wracając to naszej etykiety. Jak widzimy producent na przodzie etykiety produktu napisał prawdę. Produkt nie zawiera konserwantów, zawiera natomiast zagęszczacze spożywcze oraz aromat zgodny z naturalnym, czyli naturalny NIE JEST.

Najciekawszym ruchem ze strony producentów jest to, że napis na froncie etykiety „Bez konserwantów” w większości produktów jest rażąco widoczny, natomiast czcionka ze składnikami na etykiecie z tyłu produktu, ma rozmiar aż 5 pixeli, czyli jest nie do odczytania przez połowę społeczeństwa.

Sytuacja ta dotyczy większości produktów opisanych etykietami „konserwantów”.

Tymczasem udało mi się również znaleźć jeden produkt, który był opatrzony etykietą: „Bez konserwantów, bez zagęszczaczy, bez sztucznych aromatów”. To już coś! Czytając etykietę odwrotu i śledząc zawarte składniki – jest dobrze. Wszystko zgodnie z prawdą. Pozostał tylko aromat zgodny z naturalnym….

Zagęszczacze spożywcze powodują w większości przypadków wzdęcia, bóle żołądka, bóle brzucha, zgagę, biegunkę. Oczywiście spożyte w większych ilościach. Spożywając je w małych ilościach jednak na dłuższa metę, jak to często ma miejsce w codzienności – po prostu zabijamy swoje ciało.

Decyzja co do wyboru produktu wciąż należy do każdego indywidualnie. Praktyka i doświadczenie mówi jednak, że ci , którzy mają się dać wykończyć – wykończą się z całą pewnością i żaden artykuł im nie pomoże.

Jeżeli należysz jednak do grupy osób, które mają zamiar żyć zdrowo – bierz na zakupy lupę i czytaj co kupujesz. Producenci nie śpią.

Od czasu kiedy wszystkie topowe polskie marki zostały sprzedane inwestorom zagranicznym, w naszym kraju skończyło się bezpieczeństwo rynku spożywczego. Czy był to plan trudno powiedzieć, prawda jest jednak taka, że wszystko co było „dobre bo polskie” jest w rękach zagranicznych.

POLAKU, jeżeli myślisz, że kupujesz czysty polski produkt, właśnie mam zamiar wyprowadzić Cię z z błędu a może i równowagi. Prezentuję poniżej co dokładnie stało się z najlepszymi polskimi markami, niektóre z nich były już legendą. Na pewno odnajdziesz poniżej wiele nazw, które zniknęły z polskiego rynku i nikt nawet tego nie zauważył, możliwe, że przypomnisz sobie i powiesz ” Hej! Było coś takiego! „:

Na pierwszy rzut markety spożywcze:

Market BIEDRONKA – Sieć założona przez Polaka, od 1997 r. sprzedana Portugalczykom.

Market DELIKATESY CENTRUM – sprzedane dla portugalskiego Eurocash.

Market LEWIATAN: sprzedane dla portugalskiego Eurocash.

ŻABKA – W 2007 r. sprzedana czeskiemu inwestorowi, od 2010 r. sprzedana dla Tesco.

Marki spożywcze:

AMINO – Marka zupek sprzedana do brytyjskiej firmy Unilever.

BOBO FRUT – Historia marki związana jest z rzeszowską fabryką cukierków Alima, która powstała w latach 20-tych XX wieku. W latach 60-tych głównym produktem przedsiębiorstwa stały się soki przecierowe BOBO FRUT – do dzisiaj najchętniej kupowane przez rodziców soki dla dzieci. W roku 1991, w wyniku przekształceń własnościowych, właścicielem polskiej spółki stała się amerykańska firma Gerber Products Company. We wrześniu 2007 roku przedsiębiorstwo produkujące ulubione soki polskich dzieci dołączyło do grupy Nestlé.

CAFE PRIMA – W 1991 r. sprzedana holenderskiemu koncernowi Drie Mollen Holding BV.

DELECTA – Zalążkiem firmy była Fabryka Cykorii Ferdynand Bohm et Co. założona we Włocławku w 1816. . W 1996 r. spółka została kupiona przez norweski koncern Rieber & Son ASA.

DROBIMEX – Firma Drobimex od ponad 55 lat zajmuje się produkcją kurcząt, a od ponad 35 lat rozwija produkcję wyrobów drobiowych, w tym kiełbas, szynek, parówek i pasztetów. W 2002 sprzedane do znanej na rynku europejskim, niemieckiej grupy drobiarskiej PHW.

DROSED – Polskie Przedsiębiorstwo spożywcze założone w 1957 r., od 2000 r. sprzedane do francuskiej grupy L.D.C.

SOKI FORTUNA – Sprzedane – marka jest w posiadaniu szwedzkiego funduszu inwestycyjnego IK Investment (Agros-Nova).

SOKI HORTEX – Firma powstała w 1958 r. Od 2006 r. sprzedane do Argan Capital, wcześniej do Bank Of America.

GRANA (Kawa Inka) – Tradycje zakładu sięgają początku XX wieku. Sprzedane niemieckiej Cafea GmbH.

KAMIS – Przedsiębiorstwo powstało w 1991 r. Po podziale część zajmująca się przyprawami i musztardą została sprzedana międzynarodowej firmie McCormick.

KRAKUS – Od 1999 r. właścicielem polskiej grupy Animex był amerykański gigant Smithfield Foods, aż do momentu przejęcia go przez chiński Shuanghui International Holdings.

LAJKONIK – Producent najbardziej znanych „paluszków”. Od 1993 sprzedany do niemieckiej firmy Bahlsen.

ŁOWICZ – sprzedane do szwedzkiego funduszu inwestycyjnego IK Investment (Agros-Nova).

MAZURY – Od 1999 r. sprzedane do amerykańskiego giganta Smithfield Foods, aż do momentu przejęcia go przez chiński Shuanghui International Holdings.

MIESZKO  – Firma powstała w 1993 r. W 2002 r. sprzedane holenderskiemu Central European Confectionery Holdings, od 2007 r. w rękach Alta Capital Partners.

MORLINY – podzieliła los firmy MIESZKO.

MORPOL – Firma zajmująca sie przetwórstwem ryb została kupiona przez norweski Marine Harvest.

PUDLISZKI – Historia firmy sięga 1847 roku. W latach 90. znalazła się w pierwszej pięćsetce najefektywniejszych przedsiębiostw państwowych w Polsce. Była jedną z najbardziej cenionych polskich marek spożywczych. Od 1997 roku wiekszościowy pakiet akcji sprzedano do koncernu Heinz.

SOKI PYSIO – Marka w jest posiadaniu szwedzkiego funduszu inwestycyjnego IK Investment (Agros-Nova)

SAGA – Marka herbaty sprzedana do brytyjskiej firmy Unilever.

SOKOŁÓW – Był pierwszą spółką mięsną, która w 1993 roku trafiła na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. W połowie sierpnia 2006 r. Spółka opuściła GPW. Obecnym jej stuprocentowym właścicielem jest Saturn Nordic Holding AB z siedzibą w Göteborgu w Szwecji, utworzony przez Danish Crown AmbA oraz HK SCAN Corporation.

SOKI TARCZYN – Marka sprzedana do szwedzkiego funduszu inwestycyjnego IK Investment (Agros-Nova).

TUREK oraz TATARE (serki) – Obecna Mleczarnia Turek jest historycznym dziedzicem przedsiębiorstwa, które powstało w roku 1925, w 1999 r. sprzedane do francuskiej firma Bongrain.

WAWEL – Założona w 1898 r. Większość udziałów sprzedane do niemieckiej firmy Hosta International AG

WEDEL: Pierwsza w Polsce fabryka czekolady, sięga 1845 r. w 1991 r. przejęta przez PepsiCo. Obecnie właścicielem jest japoński koncern Lotte Group.

WINIARY: Firma założona w 1947 r. przez Niemca polskiego pochodzenia. W 1974 roku z linii produkcyjnej zszedł pierwszy Majonez Dekoracyjny – dziś numer jeden na rynku majonezów w Polsce. W 1994 r. sprzedane do Nestlé.

Majonez-bez-konserwantów-Białuty

Narodzie Polski, co będziesz jadł jak wszystko sprzedasz co pochodziło z Twojego kraju i wprowadzisz to w globalizację spożywczą rynku światowego ? Czy Twoja babcia nie mówiła Ci, że najlepszym pożywieniem dla Ciebie, jest wszystko z Twojej okolicy?

Oprócz marek spożywczych, sprzedano 90% marek alkoholowych oraz 80% chemii użytku codziennego. W następstwie tego pojawił się nowy układ wszystkich produktów, zaczęto dodawać składniki wcześniej nie istniejące w Polsce.

Wydaje się być najsensowniejszym obecnie przejść na bretarianizm (odżywianie światłem), ponieważ ono jeszcze nie zostało wykupione przez światowych gigantów. Wciąż bezpiecznym wydaje się być uprawianie własnego ogródka, pod warunkiem, że masz wszystko pod folią i nie spada na to pół tablicy Mendelejewa pochodzącej z oprysków samolotowych i smug chemicznych. Zakładając również, że podlewasz twoje uprawy wodą z własnej studni głębinowej (im głębiej tym lepiej) można powiedzieć, że masz szansę na normalną żywność i doskonały stan zdrowia. Warto też zwracać uwagę na nasiona, ponieważ sporo koncernów nasienniczych również….zostało sprzedane.

Każdy z nas ma możliwość indywidualnego wyboru wszystkich aspektów naszego życia. Pamiętaj zatem, że czasami wystarczy po porostu podjąć jedną prostą decyzję, aby zmienić swój standard życia. Bez Twojej decyzji nic niestety się nie zmieni. Możesz ją nazwać i zapisać. Na przykład „Żyję zdrowym spokojnym i dostatnim życiem”. To tylko jedna decyzja, a tak wiele może zmienić. Jeżeli nie odczuwasz radości życia, oznacza to tylko, że w ogóle nad nim nie panujesz. Gdy zaczniesz wyglądać najlepszego we wszystkich aspektach od ludzi i siebie, zawsze będzie się to pojawiać. Sprawdź to samodzielnie.

http://whitedevas.eu/?p=1811

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii aktualności i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

18 odpowiedzi na „” Bez konserwantów ? – kity z Sat elity

  1. Ala pisze:

    „Żyję zdrowym spokojnym i dostatnim życiem”

  2. veronika pisze:

    Niestety smutna prawda o zywnosci w supermarketach i nie tylko.
    Mam nadzieje, ze kiedys bede mieszkac na wsi robic swoje dzemiki, majonezy i przeciery i
    miec w d…. cala globalizacje. 🙂

  3. BasiaB pisze:

    „Torebki w kształcie piramidy zaprojektowano w celu lepszego rozwijania się liści herbaty w trakcie ich zaparzania.
    Nawet jeśli materiał, z którego je wykonano wydaje się „jedwabisty” to torebki nie są wykonane z jedwabiu.
    Najczęściej to tworzywo sztuczne. A co z resztą herbacianych torebek?
    Torebki wykonane są najczęściej z takich substancji jak politereftalan etylenowy (PET), polikwas mlekowy (PLA – rodzaj „plastiku”).
    PLA jest zwykle wykonana ze skrobi kukurydzianej, która należy do najczęściej spotykanych roślin GMO. ”
    więcej o …herbacie :
    http://duzymiliterami.blogspot.com/2014/06/toksyczna-herbata.html

    • smisnykolo pisze:

      Będzie już z rok jak nie piję herbaty, prosta zasada nie wiem co tam w środku dają, jak zerwę sobie mięty i zaleję to wiem co piję.

      • BasiaB pisze:

        Śmieszny kolo – hahaha – fajnie – .
        Herbata zielona jest bardzo dobra ,każda herbata jest OK – jeżeli jest sypana ,ze sprawdzonych firm.
        W związku z naszymi odkryciami przez ostatni czas ,herbaty jako takiej nie piję w ogóle ,bo nigdy nie lubiłam ,wiec nie ma problemu ,natomiast piję zioła -te miksturki ,piję rumianek ,melisę ,pokrzywę ,soki z jabłek – świeże ,ciepłe mleko – przegotowane- na noc ,prosto od krowy 🙂
        Jak zajadę po takie mleko 🙂
        Pije napoje z suplementów i tak około 2 – 4 litrów dziennie wypijam ,czasami mniej – słucham organizmu.

        Bardzo dobrze ,że masz miętę – ja też – pora zebrać ,wysuszyć i do następnej wiosny 🙂
        Co jeszcze masz za zioła ?

        • smisnykolo pisze:

          Mam pokrzywę, melisę, jabłka mam swoje ale zjadam nie sokuję.
          Miętę wolę zamrożoną, jakoś tak więcej dla mnie mięty w mięcie jest z zamrożonej.
          Dużo miodu piję łyżka na szklankę, a że mam pyłek też kupiony to czasem trochę też go dosypię. Mleko jak piję to tylko od krowy bo to kartonowe/foliowe/butelkowe kupne to jakaś zabarwiona na biało woda. Aczkolwiek mleko od krowy jest dla cielaków.

        • BasiaB pisze:

          Mleko od krowy jest dla cielaków i dzięki temu szybko rosną będąc zdrowe.
          Świetnie to opisałaś 🙂
          mięty jest więcej w miecie zamrożonej – dobre – uśmiałam się , tylko pamiętaj…mięta bardzo schładza organizm ,jeżeli masz potrzebę picia jej na dodatek schłodzonej ,sprawdź czy nie masz za dużo Gorąca w sobie i zastanów się co jest tego powodem.
          Nadmiarowe Gorąco może po prostu uszkodzić narządy i przepalić zwoje 🙂

          Pozdrawiam cieplutko 🙂

        • BasiaB pisze:

          pierwsze mleko dla cielaków do siara ,a siara to…colostrum..
          nawet nie wiedziałam ,że takie coś jest ,potem jak usłyszałam – sprawdziłam w necie i byłam w szoku jaka to dla nas rewelacja.
          To było w zeszłym roku.
          Od tej pory zażywam codziennie 1 colostrum .

  4. BasiaB pisze:

    ” E951 – trutka na szczury, spożywana przez ludzi

    E951 spotkamy w wielu różnorodnych produktach. Kolorowe napoje, gumy do żucia, produkty typu light a także leki, w tym te produkowane z myślą o dzieciach są pełne E951, czyli aspartamu. Środek ten wciąż jest w użyciu, pomimo, że kontrowersje na jego temat są ogromne.

    Ogromna ilość popularnych dziś produktów zawiera rakotwórczą truciznę, jaką jest aspartam. Powszechnie stosowany słodzik, na przykład w coca – coli light wedle raportu Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywienia jest rakotwórczy, dlatego sprawą zajął się również polski sanepid, który zlecił wykonanie ekspertyzy w Polskim Zakładzie Higieny.

    Aspartam jest trucizną, zaś potwierdzenie to wymaga wprowadzenia niemalże rewolucji w przemyśle spożywczym. Okazuje się, bowiem, że w setkach, tysiącach produktów trzeba zmienić jeden główny składnik. Z kolei produkty, które już trafiły do sklepów należy wycofać. A co za tym idzie? Ogromne straty finansowe dla producentów żywności. Koncerny jednak wciąż bronią się, powołując na setki wymyślonych badań, że aspartam wcale nie jest trucizną, a wręcz przeciwnie, że można uznać go za w pełni bezpieczny.

    Co zawiera aspartam?
    Aspartam składa się z trzech podstawowych związków. Są to:

    Metanol odpowiedzialny za utratę wzroku, wręcz ślepotę
    Kwas asparaginowy, przyczyniający się do powstania raka mózgu
    Fenyloalanina zaburzająca nasze emocje, prowadząca do depresji i złego samopoczucia
    Można zaobserwować, iż osoby, które po raz pierwszy przyjmują aspartam borykają się z bólami głowy, mają problemy z widzeniem, a także pojawia się na skórze wysypka. Z kolei ci, którzy spożywają go od dawna nie reagują, albowiem ich organizm nauczył się wchłaniać trującą substancję, co nie oznacza, że umie sobie z nią radzić.

    Czym jest aspartam?
    Aspartam to neurotoksyna wynaleziona w 1965 roku przez chemika Jamesa Schlattera. Przypadkowo pracując nad lekiem na wrzody, polizał palec, aby podnieść kawałek papieru. Poczuł słodki smak, który go zaintrygował. To właśnie były drobinki aspartam, który szybko stał się alternatywą dla cukru. E951 pomimo powszechnego stosowania okazał się jednak negatywny dla naszego zdrowia, albowiem zaburza syntezę białek, strukturę DNA oraz przewodzenie impulsu w synapsach. To jednak nie wszystko, ponieważ ma wiele innych objawów. Jeśli gromadzi się w naszym organizmie zaburza pracę mózgu, a także układ hormonalny. Istnieją dowody, iż ludzie mieszkający w krajach rozwiniętych są systematycznie truci, już od 32 lat.

    Rzec można, że ta syntetyczna substancja słodząca znajduje się wszędzie. W swoim składzie mają ją:

    Niskokaloryczne jogurty,
    Owocowe napoje gazowane,
    Płatki śniadaniowe,
    Gumy do żucia,
    Sosy do lodów,
    Syropy do kawy,
    Słodziki,
    Ketchupy
    Ciastka bez cukru,
    Napoje
    Batoniki odżywcze,
    Miętusy,
    Kakao błyskawiczne

    Zmowa milczenia
    Brytyjski poseł Roger Williams mówi: „Zwykle, gdy podejrzewa się, że jakiś produkt jest niebezpieczny dla zdrowia, wycofuje się go natychmiast. W przypadku aspartamu panuje zmowa milczenia, bo za dużo firm straciłoby na pochopnej decyzji.”

    Z kolei Steve Leroy, rzecznik europejskiego oddziału Coca-Coli, której głównym składnikiem jest E951, uważa, że nie zostanie on wycofany nim nie zapadnie ostateczna decyzja Komisji Europejskiej.

    E951 – najlepsza trutka na szczury
    Włoscy naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie z użyciem aspartamu na szczurach. Przez 159 tygodni obserwowali je i karmili pożywieniem zawierającym E951. Zaobserwowano, iż w zależności od przyjmowanej dawki szczury chorowały na białaczkę, chlonniaki, nowotwory nerek. Dawki były mniejsze aniżeli te, które dopuszczone są dla ludzi. Łatwo sobie wyobrazić, iż opanowane chorobą szczury umierały. Jeśli więc aspartam to znakomita trucizna, aby pozbyć się szczurów, jak reaguje na nią organizm ludzki? ”

    .https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=323234174698537&id=100010358704274

  5. El pisze:

    Co do mirabelek.Znam miejsca gdzie tego jest mnóstwo i nikt praktycznie ich nie zbiera.Czasami trochę podjem,ale po przeczytaniu tego linka co podałaś w przyszłym roku bardziej się im przyglądnę.
    W ogóle ludzie nie wiedzą jak wiele dobra mogą mieć za darmo jeśli tylko się rozejrzy uważnie po okolicy.
    Ja z tego korzystam,w tym roku miałem maliny za lasu na nalewkę,zebrałem i ususzyłem sporo kwiatu lipy,z której to herbatka zaskoczyłaby nie jedną osobę,sok z dzikiego bzu,który rośnie prawie wszędzie a dolany do wody czy herbaty świetnie smakuje.Itd.
    Polecam szukać opuszczonych działek gdzie zawsze znajdą się jakieś owoce czy orzechy.I ma się pewność,że nikt tego nie pryska.
    Po paru latach takich poszukiwań jest już z górki,ponieważ tworzy się w głowie mapa i wiadomo gdzie i kiedy zajrzeć by zdobyć daną roślinę.

  6. Ania pisze:

    Koncerny próbują wprowadzić do UE żywność GMO (Kanada jest trzecim największym producentem GMO), mięso od zwierząt faszerowanych hormonami wzrostu, antybiotykami, czy mleko od krów, którym podaje się hormony mleczności. Chcą one też dopuszczenia, uznanych u nas za niebezpieczne, sztucznych barwników, herbicydów, pestycydów i chemicznych zaburzaczy hormonalnych. Próby zakazu substancji takich jak neonikotynoidy, bisfenol A, czy glifosat mogą zostać zdławione w zarodku w ramach „współpracy regulacyjnej”, jako niekorzystne dla inwestorów zagranicznych.
    http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/2016/09/ceta-zamiast-ttip-pod-przykrywka-zakazu-aborcji/

    A tutaj strona do wyszukiwania szkodliwych składników w kosmetykach
    http://www.ewg.org/skindeep/
    trzeba wpisać angielską nazwę składnika, a potem to już nawet angielski nie potrzebny, bo będzie wiadomo, że zielone kółko, to składnik bezpieczny, pomarańczowe – ostrożnie, a czerwony, to lepiej „dać se spokój”

    Tak się zastanawiam, kiedy tych drani co na to pozwalają dosięgnie ręka boska

  7. BasiaB pisze:

    Od Dzisiaj Dwa Razy Sprawdzisz, Zanim Kupisz Butelkę Wody.
    Spójrz na dno butelki od wody i sprawdź, które z poniższych oznaczeń tam się znajdują.

    PET lub PETE
    To jedno z najczęściej stosowanych tworzyw sztucznych w produkcji przeznaczonej dla konsumentów. Znajdziesz je w większości butelek do wody i napojów. Przeznaczony jest do jednorazowego wykorzystania. Powtórne użycie zwiększa ryzyko rozwoju bakterii. Butelki wykonane z PET mogą uwalniać metale ciężkie oraz substancje chemiczne, które zaburzają równowagę hormonalną organizmu. Bezpieczne powtórne użycie jest bardzo trudne, ze względu na proces usuwania szkodliwych substancji zagrażających życiu.

    HDP lub HDPE
    To sztywny plastik, z którego wytwarza się na przykład butelki do mleka, płynu do prania, czy do oleju. Ten rodzaj plastiku praktycznie nie zawiera żadnych środków chemicznych. Eksperci zalecają kupowanie wody mineralnej właśnie w tego typu butelkach. Przechowywana w niej woda jest najbezpieczniejsza do spożycia.

    PVC lub 3V
    To miękki i elastyczny plastik z przezroczystego tworzywa sztucznego, wykorzystywany do pakowania żywności, butelek do oleju, gryzaków dla dzieci i zwierząt. Uwalnia dwie toksyczne substancje chemiczne, które wpływają na hormony w organizmie. Eksperci zalecają poszukiwanie produktów w innych opakowaniach.

    LDPE
    To tworzywo nie może być stosowane do produkcji butelek, pomimo że nie uwalnia żadnych substancji chemicznych do wody. Kupowanie żywności w opakowaniu z tego tworzywa nie jest dobrym pomysłem. Poza kupioną żywnością można jednocześnie spożyć niebezpieczne chemikalia.

    PP
    Kolejne białe lub częściowo przezroczyste tworzywo sztuczne, używane do pakowania jogurtów. Tworzywo polipropylenowe jest twarde i lekkie, posiada doskonałe właściwości odporności termicznej. Po podgrzaniu nie ulega stopieniu. Jest stosunkowo bezpieczne.

    PS
    Polistyren jest tanim, lekkim tworzywem sztucznym do szerokiej gamy zastosowań. Najczęściej używany do produkcji jednorazowych styropianowych kubków do picia, pokrywek do opakowań z daniami na wynos, kartonami do jajek czy jednorazowych sztućców. Substancje rakotwórcze uwalniane są po podgrzaniu. Nie nadaje się do długotrwałego przechowywania żywności lub napojów.

    PC lub nieoznaczony plastik
    Często jest używany do produkcji sportowych butelek wody i pojemników na żywność. To najbardziej niebezpieczny plastik, jaki można spotkać. Ta kategoria produktów została stworzona do opisania produktów, które są odpadami lub pochodzą z recyklingu. Unikaj tych opakowań!
    Udostępnij i ostrzeż rodzinę i znajomych!
    http://missgorilla.pl/od-dzisiaj-dwa-razy-sprawdzisz-zanim-kupisz-butelke-wody/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s